lauantai 15. helmikuuta 2014

Aamupala

Aamut on vaan niin parhaita! Aamuisin on edessä koko päivä uusine touhuineen. Ja mikäpäs olisikaan parempi aloitus uuteen päivään kuin aamupala.

Ilman aamupalaa en suostu päivääni aloittamaan. Aamupalan syöminen antaa energiaa alkavaan päivään ja täyttää yön aikana tyhjentyneet energiavarastot. Tutkimusten mukaan aamupalan syöminen suojaa liikakiloilta ja muilta terveysriskeiltä. Aamupalan syöminen tasaa ateriarytmiä ja tutkimusten mukaan aamupalaa nauttivat syövät maltillisemmin päivän kuluessa. Mutta tieteellisyys sikseen ja itse asiaan, Aamupalaan!

Usein olen aamuisin todella nälkäinen. Saatan herätä näläntunteeseen, ihanaa, aamupala odottaa! Viikonloppuaamuisin on ihana viivähtää sängyssä vielä pieni hetki ja miettiä, mitä jääkaapista löytyy; millainen aamupala tälle aamulle rakentuu. Viikonloppuisin aamiainen on tuhti ja aamiaispöydässä aamunlehden kanssa saa aikaan kulumaan usean tovin. Hitaat viikonloppuaamut <3

Hotelli- ja kahvila-aamiaiset ovatkin sitten luku erikseen. Viime aikoina olen saanut nauttia ihanista aamiaisista mukavassa seurassa. Muutama viikko sitten yhteinen viikonlopun vietto alkoi aamupalalla kahvilassa kuohuviinilasin kanssa ja tällä viikolla työyksikön palaveri oli aamupalan merkeissä. Ihanaa parhautta, ainut miinus on, että aamuvirkkuna ja nälköisenä sellaisena minun on ollut vaikea odottaa syömättä niin pitkään. Parhaisiin aamuhetkiin kuuluu ehdottomasti pulla, kuten eilen aamulla kun juhlittiin ystävän, minun 'personal trainerin'synttäreitä.Toki on myös niitä aamuja, jolloin aika juoksee ja aamupala on enemmän suoritus kuin nautiskelua. Joka tapauksessa, aamiainen kuuluu ihan jokaiseen aamuun.

Usein kuulen kavereilta, että aamupala on jäänyt syömättä. Syömättömyyttä selitetään kiireellä, sillä ettei saa ruokaa alas aamulla tai mikään ei maistu. Mikä sitten tekee aamupalan syömisestä niin vaikeaa? Toki ymmärräm, että ihmiset ovat erilaisia, mutta.. Voisiko olla mahdollista laittaa kello soimaan varttia aikaisemmin? Iltasyömisen keventäminenkin voisi auttaa, jos on illalla napostellut sitäsuntätä kaikilla mausteilla, ei varmasti ole aamulla nälkäinen. Aamupalan voi tehdä valmiiksi jo illalla. Juotava smoothie on helppo kulauttaa aamulla alas, eikä aikaakaan tarvita viittä minuuttia enemmän. Jos aamupala ei maistu heti herättyä, aamupalan voi ottaa myös mukaan ja nauttia esim. kahvitauolla töissä.

Arkisin oma aamupala menee pitkälle samankaavan mukaan. Lautasellinen leseillä ryyditettyä kaurapuuroa, iso teelusikallinen margariinia, hedelmä, ja ½ purkkia maitorahkaa, johon sekoitan hilloa tai marjoja. Juomana iso kuppi vihreää teetä. Vaikka rakastan kahvia, se ei kuulu yleensä aamupalaani, vaan kahvi nautitaan ”vanhan ajan” malliin muutama tunti aamupalan jälkeen, viikolla töissä kahvitauolla ja viikonloppuisin kotona tai kahvilassa.

'Tykkää kuin hullu puurosta' kuvaa minua hyvin. Jos pitäisi valita yksi ruoka, josta ei suostuisi luopumaan niin minulle se olisi ehdottomasti puuro. Vaikka viime aikoina olen kaivannut ja hakenut vaihtelua aamupaloihin, ei puuro ole unohtunut minnekään. Kuuma, keitetty puuro on vaihtunut jo illalla valmiiksi sekoitettuun tuorepuuroon. Jogurttia, rahkaa, marjoja, hiutaleita, leseitä, siemeniä uppoaa vaihtelevilla määrillä aamumössöihini”. Tuorepuuroista onkin tullut varsinainen kiireisten aamujen pelastaja.

Tuorepuuro
½ prk rahkaa tai raejuustoa
2 dl jogurttia (maustamaton)
1-2 dl marjoja
2 rkl leseitä, pellavansiemeniä
½ dl hiutaleita

Sekoita kaikki aineet sekaisin ja anna turvota hetki tai seuraavaan päivään. Ainesuhteilla ei ole niin väliä, joten rohkeasti vaan sekaan jokaisesta purnukasta. Pinnalle voi lisätä vielä siemensekoitusta tai mysliä. Tämän mössön voi tehdä myös esim. raejuustorasiaan "jämän" päälle, ja ottaa tämä rasia mukaan evääksi, jonka jälkeen ei tarvitse huolehtia rasiasta vaan sen voi heittää roskiin.

Aamut ovat minulle myös liikuntaa varten. Ehkäpä lukion aamutreenit ja aamuapina treenit kellarissa ovat tehneet aamutreeneistä tavan, elämäntavan ;) Lenkki aamulla, kun kaupunki vasta heräilee eloon, spinni tai balance, jees! Aamuisin salilla ja poluilla on myös rauhallisempaa. Saan olla koko päivän töissä sosiaalinen ja puhua, joten aamut olkoon hiljaisia. Mutta ei koskaan tyhjällä vatsalla, vaikka tästä aamuaerobisesta paljon puhutaankin että se tulisi suorittaa tyhjältyhjällöä vatsalla! 

Liikunta-aamuina jaan yleisesti aamupalan kahteen osaan. Syön kevyemmin ennen liikuntaa, esim. pieni annos tuorepuuroa tai jogurttia tai hedelmää. Liikunnan jälkeen syön tuhdimman aterian; leipää tai puuroa ja se ihanainen kuppi tuoretta kahvia! Jaksaa liikkua, mutta olo ei ole liian täysi. Lenkin jälkeen voi nautiskella aamiaisesta hymy huulilla.

Anna Lehtonen on kirjoittanut kirjan Aamiainen, nautiskelijan ateria, jossa hän kirjoittaa, kuinka globalisoituva ruokakulttuuri on vaikuttanut paljon lounaisiimme ja päivällisiin, mutta aamiainen on pysynyt suht muuttumattomana. Hän kuvaa aamiaista päivän turvasatamana. ”Aamulla olemme liian herkkiä kohtaamaan mitään kovin erikoista, kaipaamme tuttua ja hyväksi havaittua; kokeilunhalumme kasvaa vasta vähittäin päivän kuluessa.—laiskuutta ja mukavuudenhalua, ehkä, mutta myös aitoa rakkautta perinteistä aamiaistamme kohtaan: tämä pieni ateriahan rakentaa päiviemme perustan.”

Millainen on sinun aamupalasi, millainen on päiväsi alku? Nalle Puh tiivistää ajatuksen aamupalan tärkeydestä hienolla tavalla:
”Kun heräät aamulla Puh” sanoi Nasu vihdoin,
 ”mitä sanot itsellesi ensimmäiseksi?”
”Mitähän tänään on aamiaiseksi?” sanoi Puh. ”
Mitä sinä sanot, Nasu?”. 
Minä sanon: Mitähän jännittävää tänään tapahtuu?” sanoi Nasu.
 Puh nyökkäsi mietteliäänä. ”Se on sama asia”, hän sanoi. 
A.A.Milne

Nautinnollisia aamuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti